Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενηλίκων 65+ «Βοηθός ερμηνευτή στο Μουσείο»

Ένα 6μηνο θεωρητικής και πρακτικής μάθησης, ερμηνείας & αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και τα εκθέματα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ''Βοηθός Ερμηνευτή στο Mουσείο”!

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Βοηθός Ερμηνευτή στο Μουσείο», σχεδιασμένο για άτομα 65+ και διάρκειας έξι μηνών, ξεκίνησε ! Είναι μία πρωτοβουλία του Ελληνικoύ Παιδικού Μουσείου  και της Antama , παρέχεται δωρεάν και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του "ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος".

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση ενηλίκων 65+ με τη μουσειακή εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή τους στη βιωματική εκπαίδευση και στη συνέχεια σε εθελοντικά προγράμματα μουσείων, ως βοηθοί ερμηνευτών.

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι ενήλικες 65+:
• να εφοδιαστούν με τρόπους ερμηνείας και συνεργασίας με το κοινό των μουσείων
• να καταρτιστούν σε παιδαγωγικές θεωρίες μάθησης που μπορούν να εφαρμοστούν στα μουσεία
• να αξιοποιήσουν τα μουσεία ως ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτισμού, μάθησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και εξέλιξης ικανοτήτων,
• να εξοικειωθούν με πρακτικές εθελοντικής προσφοράς
• να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί και να ενισχυθούν οι διαγενεακές σχέσεις, μέσω της αλληλεπίδρασης των γενεών στα προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι 65+;
• θα αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες,
• θα αλληλεπιδράσουν με παιδιά και οικογένειες, δημιουργώντας σχέσεις που φέρνουν διαφορετικές γενιές κοντά,
• θα έρθουν σε επαφή με νεότερους και συνομήλικους ανθρώπους και θα δημιουργήσουν νέες παρέες, φιλίες.

Παράλληλα, τα παιδιά που είτε επισκέπτονται το Μουσείο είτε συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό του πρόγραμμα θα βιώσουν τη χαρά της αλληλεπίδρασης με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα τους μεταφέρουν τις δικές τους εικόνες, ιστορίες, εμπειρίες σχετικές με τις θεματικές των εκθεμάτων του Μουσείου και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.

Είσαι 65+ με δημιουργική διάθεση?

Στο πλαίσιο της  Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και η ΑΝΤΑΜΑ, την Τετάρτη 18 Μαΐου, υλοποίησαν τη διαγενεακή δράση «Βοηθός ερμηνευτή για μία μέρα!» για 15 άτομα 65+ στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, με στοχο την έμπρακτη απόδειξη του πώς τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο!

Εστιάζοντας στον άξονα «Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης», 15 ενήλικες ηλικίας 65+ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της ερμηνείας στο Μουσείο, αλληλεπιδρώντας με τα παιδιά και τα εκθέματα.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο που τα περιβάλλει και έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.  Η συμμετοχή 15 ενηλίκων 65+ που θα εφαρμόσουν πρακτικές ερμηνείας, θα ενδυναμώσει τη μουσειακή εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων.

Η δράση αποτέλεσε τον προάγγελο του εξάμηνου σεμιναρίου  «Ερμηνευτής στο μουσείο» για  ενήλικες 65+,  το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, με την υποστήριξη του «ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος».