ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ?

Ηλικιακός Ρατσισμός ; Υπάρχει ; Τι είναι ;

Τι είναι όμως ο Ηλικιακός Ρατσισμός ;

O διαχωρισμός και η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, βάσει ηλικίας.

Ο Ηλικιακός Ρατσισμός αποτυπώνεται στο Πώς ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ και ΔΡΟΥΜΕ ως προς τους άλλους ανθρώπους ή και τον ίδιο μας τον εαυτό, θέτοντας, ως βασικό κριτήριο, την Ηλικία. Μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, να είναι θεσμικός, διαπροσωπικός, αλλά μπορεί και το ίδιο το άτομο να θέτει τον εαυτό του στη θέση αυτή.

Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε μία συλλογική Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ηγείται, (WHO) σε συνεργασία με τους OHCHR (Office of the High Commissioner for Human Rights - Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), UNDESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs,  Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών) και UNFPA (United Nations Population Fund – Ταμείο Των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό), με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να κινητοποιηθεί η πολιτεία, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα.

  Οι στρατηγικές για την καταπολέμησή του είναι : 

  •  η Διαμόρφωση και Ενδυνάμωση Πολιτικών και Νόμων,
  •  η Ενσωμάτωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες,
  •   η Υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων, που καλλιεργούν την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών γενεών.

Ο ηλικιακός Ρατσισμός μπορεί να εξαληφθεί. Είναι στο χέρι όλων μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός Κόσμου που έχει Ισότιμο Χώρο για όλους 

#aworld4allages

https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/combatting-ageism/global-report-on-ageism

Στοιχεία που θα σας εκπλήξουν

Ο ηλικιακός ρατσισμός, ασκείται κατά κύριο λόγο  στους νεότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους.

Ειδικά στους μεγαλύτερους ανθρώπους, σχετίζεται με Μείωση του προσδόκιμου ζωής και μπορεί να τους οδηγήσει στην απόσυρση, την απομόνωση, να προκαλέσει έκπτωση, τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική τους υγεία, και τελικά στην ποιότητα ζωής τους.

Παγκοσμίως, 1 στους 2 ανθρώπους είναι ρατσιστές, ως προς τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Στην Ευρώπη, 1 στους 3 μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και 1 στους 2 νεότερους αναφέρεται να γίνεται στόχος ηλικιακού ρατσισμού.

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερη πιθανότητα να γίνουν στόχος ηλικιακιακού ρατσισμού.

Ο ηλικιακός ρατσισμός αρχίζει να παίρνει μορφή ήδη από την παιδική ηλικία, καθώς τα μηνύματα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις της κοινωνίας περνούν στα παιδιά και διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται, σκέφτονται και, σταδιακά, συμπεριφέρονται.

Στην Ευρώπη ο ηλικιακός ρατσισμός, είναι πιο δυνατός από το φυλετικό ρατσισμό και το σεξισμό.

Το πώς οραματιζόμαστε / σκεφτόμαστε τον εαυτό μας στη μεγαλύτερη ηλικία, θα έχει επίπτωση στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας όταν θα μεγαλώσουμε.

Έχετε κάποια ιστορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ;

Στείλτε μας email στο actions@antama.gr

Πηγή  https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/combatting-ageism