Blog / Νέα

Περιστατικό ντροπής και καταπάτησης δικαιωμάτων ασθενούς

Περιστατικό ντροπής και καταπάτησης δικαιωμάτων ασθενούς

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων είναι τα τελευταία χρόνια διαρκώς στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όχι μόνο δεδομένων των δημογραφικών αλλαγών και της παράλληλης αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων ανθρώπων, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς προστασίας των δικαιωμάτων τους. Αν και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν ανεξαρτήτως ηλικίας, παρόλ’ αυτά όταν το άτομο είναι ηλικιωμένο αυτά φαίνεται να παραβιάζονται ακόμη περισσότερο, μέσα από ηλικιακές διακρίσεις πάσης φύσεως με τελευταία παραδείγματα την πρόσβαση στην υγεία, στη φροντίδα, κλπ.

Το περιστατικό των τελευταίων ημερών στον Ωρωπό, όπου – σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – άτομα, που είχαν αρμοδιότητα να «φροντίσουν» και να «μεταφέρουν» σε ασφαλή χώρο την γυναίκα, την «πλένουν» ταπεινωτικά με μάνικα, πάνω σε μία κουβέρτα, στην πυλωτή της πολυκατοικίας, σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, αναδεικνύει την ανάγκη προληπτικών μηχανισμών σε θέματα προάσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων των ασθενών αλλά και των ηλικιωμένων ατόμων.

Οι συνταγματικές κατοχυρώσεις περί απαγόρευσης βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης καταστρατηγήθηκαν. Η υγεία του συγκεκριμένου ατόμου όχι μόνο δεν προστατεύθηκε από τα άτομα που κλήθηκαν να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα τέθηκε σε κίνδυνο από τις ενέργειές τους. Η ηλικιωμένη πολίτης υπέστη κακοποίηση και είδε όλα τα δικαιώματά της ως πολίτης αλλά και ως ευπαθής πολίτης, να καταστρατηγούνται.

Καταπατήθηκε επίσης – μεταξύ άλλων – το δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητάς της και της ιδιωτικής της ζωής τόσο από τα άτομα που κλήθηκαν να τη φροντίσουν όσο και από τους δημοσιογράφους που αναπαρήγαγαν το περιστατικό χωρίς ίχνος σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή, ενισχύοντας αρνητικά στερεότυπα αναφερόμενοι συνεχώς στην ηλικία της ασθενούς, παρότι η συμπεριφορά αυτή θα ήταν εξίσου απαράδεκτη σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Για ποιο δικαίωμα εξατομικευμένης φροντίδας υψηλής ποιότητας μιλούμε, όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα για τις απλές ανάγκες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των πολιτών και δη των πιο ευάλωτων; Μήπως καταπατείται η αρχή της αναλογικότητας στην φροντίδα της εν λόγω ασθενούς;

Η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε συνίσταται μόνο στο να αποτρέπει τις δημόσιες αρχές από το να προβαίνουν σε ορισμένες ενέργειες, αλλά εμπεριέχει ταυτόχρονα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την πρόληψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξ αρχής, διασφαλίζοντας εν προκειμένω την παροχή ενός κατάλληλου και επαρκούς επιπέδου φροντίδας για κάθε ασθενή ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:

Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία

Άγγελοι της Χαράς

50και Ελλάς

People Behind

ΑΝΤΑΜΑ

Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία ΦΡΟΝΤΙΖΩ

Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω

Co2gether

Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

Συνταξιούχοι Εν Δράσει

Γίνε μια αγκαλιά

Share this Post: